For det første er det afgørende at forstå vigtigheden i afvisninger! Vi er nødt til at afvise noget, for at kunne til vælge noget andet. Hvis intet er bedre end noget andet, så står vi tilbage tomme og meningsløse. Afvisning er en naturlig og nødvendig del af livet, vi er nødt til at vælge noget fra, for at kunne vælge noget andet til. For at finde dine værdier og grænser, kræver det at du er i stand til at afvise alternative værdier, for på den måde, at finde ud af, hvad du står for og hvor din grænse går. Mange er bange for at afvise, da de ikke ønsker at gøre folk kede af det. Men ønsket om at undgå afvisning for enhver pris, og ønsket om at undgå konfrontationer og konflikt gør, at du risikerer at tabe dig selv på vejen. Ja der er et vist niveau af kortvarigt velbehag, når vi undgår en afvisning, men det kan ende med, at være på bekostning af os selv. Ja du må gerne afvise din partner, hvis du ikke har lyst til sex. Ja du må gerne sige nej til et arrangement, fordi du ikke orker. Og ja du må gerne afvise bekendte, venner og familie, hvis de spørg om noget, som du ikke har lyst til. Hvis du ikke formår at afvise, så bliver din grænse overtrådt og du står tom og meningsløs tilbage.

Det hele handler om, hvordan vi afviser! Selvfølgelig ønsker du ikke at gøre din partner ked af det, ved at afvise personen. Men du er nødt til at gøre det en gang imellem. Vi er nødt til at lære, at en afvisning ikke nødvendigvis er et personligt angreb på mig som menneske, men mere end udveksling af forskellige behov. Jeg har opfundet en lille huskeregel, som man kan avende når man skal afvise.

Anerkendelse – nej + alternativ

Reglen består af 3 elementer, som i samarbejde giver de bedste rammer for en sund afvisning, hvor du står ved dig selv og dine grænser, uden at nedgøre din partner. Nedenfor er reglen gennemgået, med udgangspunkt i en afvisning af et seksuelt tilbud fra ens partner.

  • Anerkendelse 

Det første element handler om anerkendelse, fokus er på, at vi skal anerkende vores partner. Det kan være at vores partner har tilbudt os oralsex, massage eller måske et morgenknald. Det er vigtigt at vi ikke kommer til at nedgøre eller ligegyldiggør vores partner. Men vi skal derimod anerkende det tilbud der kommer. Det vil man eksempelvis kunne gøre ved at sige.  ”Uhh det lyder sørme dejligt” eller ”Haha, så det er det humør vi er i”. På den måde anerkender vi, at vores partner har udtrykt et behov, uden at hverken gøre personen forkert eller tale ned om behovet.

  • – Nej 

Minus nej, er det andet element i formlen. Det er ikke fordi vi aldrig må sige nej, eller det skal blive til en farlig ting, at sige nej. Men det er heller ikke nødvendigvis lige gavnligt i alle situationer. Hvis vi i stedet forklarer, fremfor at sige nej, det vil sige fremfor at sige selve ordet ”nej”, så kan jeg forklare hvorfor det er et nej. På den måde bygger vi en større forståelsesramme op hos partneren. Det kan være man siger ”Uhh det lyder sørme dejligt, jeg er desværre bare helt smadret lige nu, og kan slet ikke overskue det.” eller ”haha, så det er det humør vi er i, jeg kan dog mærke, at det ikke lige er der mit humør er lige nu”. Der behøver ikke være lange forklaringer på, hvorfor du ikke har lyst, det kan være noget så simpelt, at du bare ikke har lyst! Du behøver derfor ikke komme med løgne om hovedpine eller mavesmerter, hvis ikke du har det, bare for at undgå konfrontationen, blot vær ærlig men forklarende.

  • + Alternativ 

Den sidste del af afvisningen går på at møde din partner der hvor du er. Det vil sige, at du er opmærksom på dine egne grænser og behov, og formidler dem til din partner. Her skal du fortælle din partner, hvad du så har lyst til i stedet. Det kan være mange forskellige ting, som du hellere vil, fx se en film sammen, holde i hånden, kysse lidt, sove nøgne sammen, prøve en anden dag osv. Eksempler kan være ” Uhh det lyder sørme dejligt, jeg er desværre bare helt smadret lige nu, og kan slet ikke overskue det. Men jeg vil gerne ligge i ske og putte med dig” eller ” haha, så det er det humør vi er i, jeg kan dog mærke, at det ikke lige er der mit humør er lige nu, men vi kan måske bare starte med at give lidt massage, og så ser hvad der sker.

Når vi anvender ovenstående opbygning af en afvisning, tydeliggøres det, at det ikke er et personligt angreb, men blot forskellige behov på et givent tidspunkt. Så sørg for at møde din partner i øjenhøjde, og være opmærksom på dine behov, så I kan mødes et kærligt sted.