Der findes fem forskellige måder, hvorpå vi giver og forstår kærlighed på! De er alle positive og dejlige måder, at udvise og modtage kærlighed på. Der vil dog være 1, måske 2 af dem, som er mere end bare dejlige. Vi har altså et primært og et sekundært kærlighedssprog, som er måder, hvorpå vi føler os sikker på vi er elsket, resten er ”bare” dejlige måder at mærke bekræftelse fra sin partner.

Ofte ville man også give den form for kærlighed man selv ønsker at modtage, men ikke altid.

Der findes følgende 5 kærlighedssprog

  1. Verbal anerkendelse

Man forstår kærlighed ved at høre det blive sagt højt. Man har brug for, at ens partner siger ordene højt. Man er først rigtig overbevist, når ens partner siger ordene ”Jeg elsker dig, du er er smuk og dejlig, jeg holder rigtig meget af dig”.

  1. Fysisk kontakt

Det vigtige her er berøringerne! Man forstår kærligheden når man bliver krammet og kysset! De små ting som at lægge en hånd på låret når man kører bil, gribe fat i talje mens man laver mad eller holde i hånden når man går en tur. Det hele er ekstra vigtigt når man har fysisk kontakt som sit kærlighedssprog, det er sådan man er sikker på ens partner elsker en.

  1. Tid sammen

Det at man bliver prioriteret er det vigtigste, at man bruger tiden sammen som par. Det kan være at gå en tur sammen, se en film sammen, snakke sammen, tage ud og opleve noget sammen! Det helt essentielle er, at man gør tingene sammen,der behøver ikke nødvendigvis være så meget berøring eller komplimenter, men tiden skal være der.

  1. Tjenester

Hvis du har hjulpet med at tage opvasken, slå græsset, eller hængt lamperne op, så ved jeg at du elsker mig. Med tjenester som kærlighedssprog, er der fokus på at gøre noget for den anden. Man hjælper og bidrager for at vise sin kærlighed og omsorg til sin partner. Et ret karikeret eksempel, men vi kender alle den bedstemor, hvor man ikke må hjælpe, hun sørger for at komme ind med både kage, boller, slik, kaffe osv. det er hendes måde at vise hun er glad for vi er kommet på besøg.

  1. Gaver

Gaver som kærlighedssprog handler om det at man får noget. Det behøver altså ikke handle om at det skal være noget dyrt, men lige så meget det, at man modtager en gave. Det kan både være blomster, en tegning, eller et smykke, så længe man modtager en gave fra sin partner, så føler man sig sikker på at man er elsket.

Når man snakker hver sit sprog 

Det vil sige, at hvis jeg har verbal anerkendelse som mit kærlighedssprog og min partner har fysisk kontakt, ville vi ikke snakke samme sprog og der ville kunne opstå misforståelser. Jeg ville fx fortælle min kæreste hvor meget jeg elsker ham, holder af ham, hvor sød, dejlig og fræk han er, alt sammen for at vise ham at jeg elsker ham. Men min partner som har fysisk kontakt som sit kærlighedssprog, ville stå tom tilbage. Han ville tænke, det er da fint jeg siger søde ting til ham, men det er bare ord, han har brug for at jeg viser ham det fysisk. Hvor omvendt ville jeg stå og tænke, det er da dejligt du kysser, krammer og kærtegner mig, men når du aldrig fortæller mig at du elsker mig og at du holder af mig, så føler jeg mig ikke sikker på at du elsker mig.

Eller hvis jeg har tid sammen og min kæreste har tjenester som kærlighedssprog, kan man igen gå skævt af hinanden. Jeg ville blive så lykkelig hvis min partner prioriterede mig, at han inviterede mig ud, at vi gik en tur sammen, at vi spillede spil sammen, ja uanset hvad vi lavede, bare det at vi gør det sammen. Men da han har tjenester som sit kærlighedssprog, tænker han, at hvis han lige får ordnet haven, sat gardinerne op og ryddet indkørslen, så vil han glæde mig, og på den måde vise sin kærlighed. Men jeg ville blive irriteret og frustreret over, at han hele tiden vælger at arbejde på huset og fixe ting, i stedet skulle han jo vælge at bruge sin tid på mig. For hvordan skulle jeg vide at han elsker mig, når han hele tiden vælger at arbejde på huset fremfor at bruge tiden på mig. Omvendt kan han føle sig frustreret, fordi jeg aldrig ”gør noget” for ham, og kun ville ud at opleve.

Så hvis man ikke lærer at forstå og snakke vores partners kærlighedssprog, kan vi ende med store frustrationer og misforståelser, simpelthen fordi, vi forstår kærlighed på forskellige måder.