Et parforhold kan have gode perioder og det kan helt sikkert også have hårde perioder. Jeg har samlet 4 særlig kritiske punkter, som er som cancer for et parforhold. Det er vigtigt vi får bevidsthed om, hvordan kommunikationen og dynamikken i parforholdet udspiller sig, så vi har en chance for at ændre det, inden det er for sent.

 1. kritik
  Når man kritiserer sin partner eller gør personen forkert. Det kan være man kommer med udtalelser som ”Hvad er der dog i vejen med dig!?” eller ”Du gør det altid forkert”. Når vi fordømmer vores partner og kritiserer personen skaber vi en ubalance i parforholdet. Selvfølgelig kan man komme til at kritisere sin partner, hvis man eksempelvis selv er presset, men det er farligt for parforholdet, hvis det er blevet normen at kritisere og fordømme hinanden.
 2. Forsvar
  Når man begynder at forsvarer sig selv, ved at modargumentere og eventuel modangribe, går vi ind i en kamp mod vores partner, hvor der vil være en vinder og en taber. Oftest forsvarer vi os selv, fordi vi føler os angrebet, men ved at vælge at forsvarer os selv, vælger vi også at deltage i kampen, hvilket kun nedbryder parforholdet. Det kan være man siger ”Nej det er ikke rigtig, du plejer også altid at vælge dine veninder…” eller ”Ja det kan godt være, men du har også gjort det før…” Man forbliver altså i den giftige dynamik og ”synker” ned på partneren niveau, hvis man vælger at forsvarer sig.
 1. Disrespekt og foragt
  Dette er måske det mest giftige punkt for et parhold at befinde sig i. Når man ikke har respekt for sin partner og taler ned til personen, opstår der en ubehagelig og ikke ligeværdig relation. Det kan både være nedsættende ord og tonefaldet som udgør den giftige dynamik for parforholdet, det kan eksempelvis være ”Hvad sker der for dig, er du dum?” eller ”Manden er ikke for klog”. Det kan både være man siger det foran sin partner, men kan også være mens der er andre til stede.
 2. Følelsesmæssig tilbagetrækning
  Det kan både være i en konflikt men også i en ikke-konflikt, hvor ens partner ikke har nogen reaktion. Det er ødelæggende for en relation, at man sender noget ud, men der aldrig kommer noget tilbage. Hvis man har trukket sig følelsesmæssigt og ikke tør være åben og sårbar overfor hinanden, er det en hård dynamik for parforholdet at befinde sig i.

Du har sikkert oplevet alle fire former for dynamikker, enten med en partner, en ven eller familie. Det er ikke fordi det er direkte skadeligt at opleve enestående tilfælde at kritiske dynamikker. Vi har alle brug for at dele kritik, men spørgsmålet er, om det er med udgangspunkt i vores partner eller med udgangspunkt i os selv? Det hele handler om hvordan vi gør det. Hvis du har læst de fire ovenstående punkter, og kan nikke genkendende til, at én eller flere opstår som den daglige dynamik, er det vigtigt at gøre noget ved det nu.